Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον Real: Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες – Πολιτική αλλαγή με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Αυτό που φοβάμαι όσο περνάει καιρός και δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι αν θα κερδίσουμε, αλλά τι θα παραλάβουμε» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, με προγραμματική σύγκλιση και μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τουλάχιστον δύο κόμματα, η οποία «θα μπορέσει να δώσει μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία». Ξεκαθάρισε δε ότι «πολιτική αλλαγή μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει πρώτο κόμμα».

Ακούστε το 1ο μέρος – για τις εκλογικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις εθνικές εκλογές:

Το δεύτερο μέρος:

Το 3ο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης:

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον “Real Fm”, τόνισε ότι μετά τις εκλογές της 15ης Μαϊου αντιστοιχίζεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ του 3% με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που εμπιστεύθηκε το κόμμα στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά, που ήταν και προσωπικό του στοίχημα από την βραδιά των εκλογών του 2019.

Ανέφερε ακόμη ότι το στοίχημα της συμμετοχής ήταν ρίσκο γιατί «δεν υπήρχε ανθυποψήφιος, δεν υπήρχε αμφισβήτηση, αλλά και γιατί δεν κάναμε ό,τι έκαναν άλλα κόμματα, να προσκαλέσουμε τους φίλους να ψηφίζουν», αφού όσοι συμμετείχαν γράφτηκαν σαν μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον τόπο με 30.000 μέλη, πριν την εσωκομματική εκλογή είχε 60.000 μέλη και τώρα έχουμε 170.000 μέλη, σχεδόν τριπλάσια. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος αυτός ήλθε για να μείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μία σταθερή σχέση με την κοινωνία».

“Ένα άλλοτε μικρό κόμμα πήρε 30%+ σε διαδοχικές αναμετρήσεις. Έχει σταθερή σχέση με την κοινωνία. Τώρα αυτή αποτυπώνεται και σε επίπεδο μελών. Αντιστοιχείται για πρώτη φορά ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ”.

Με αφορμή και την εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή προσώπων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε από τον Ν. Χατζηνικολάου για τη στάση του νέου προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη. «Εγώ ζητάω να μην έχει κανείς κλειστά χαρτιά σε σχέση με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι αυτός που θα έχει προβάδισμα στη λαϊκή ετυμηγορία. «Αφήνονται σκιές που έχουν ένα θεσμικό αντίκτυπο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όσο ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ξεκαθαρίζει, «δημιουργεί υπόνοιες ότι έχει στο μυαλό του λύσεις τύπου Παπαδήμου και τραπεζιτών».

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε καλά που δεν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας. «Όταν κοπάσουν τα χειροκροτήματα πρέπει να δούμε τι διεκδικήσαμε και τι δεσμεύσεις πήραμε» σημείωσε με νόημα. Τάχθηκε κατά του μοντέλου του πρόθυμου, δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση και υπενθύμισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση είχε μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, πετυχαίνοντας επενδύσεις στη χώρα και σημαντικά κέρδη.

Άλλα σημεία της συνέντευξης:

-Την ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον David Ignatius για την κατρακύλα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και 108η στον κόσμο στην Ελευθερία του Τύπου, δύσκολα θα τη δεχόταν σε συνέντευξη στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της Ελευθερίας του Τύπου στον τόπο μας.

-Η διαφορά μας είναι ότι εμείς δεν υιοθετούμε το μοντέλο του πρόθυμου συμμάχου, που τα δίνει όλα χωρίς ανταλλάγματα και αρκείται σε μία αβροφροσύνη. Τι μένει όταν τελειώσουν τα χειροκροτήματα; Η Τουρκία κερδίζει την ενίσχυσή της με 40 επιπλέον F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ αρχικά συνέχισε αυτή τη διαπραγμάτευση και έθεσε μια σειρά από ανταλλάγματα στις ΗΠΑ, τελικά δεν πήρε κανένα από αυτά. «Ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν το 100%, εμείς τους δώσαμε το 100% αυτών που ζήτησαν» είπε, τονίζοντας ότι η αμυντική συμφωνία τελικά ανανεώθηκε επ’ αόριστον. Εξέφρασε δε τον έντονο προβληματισμό του για το πού μπορεί να οδηγήσει η νέα κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό επιπλέον 4 δισ. ευρώ.

Για τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραμένει εμμονικά νεοφιλελεύθερη. Υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ένα επιπλέον 17% της ΔΕΗ, που πλέον λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση προσδένοντας το ενεργειακό μίγμα της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο θέμα η απουσία ελέγχων του κράτους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τόνισε ακόμη ότι από πλευράς της κυβέρνησης δεν υπήρξε καν πρόθεση να αναγνωρίσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. «Φτάσαμε Μάρτιο και κάτω από τις δικές μου πιέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τα υπερκέρδη. Και ακόμη τα ψάχνουνε» σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η κοινή ωφέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Με αυτόν τον σχεδιασμό μπορούμε αισθητή πτώση των τιμών» είπε. Τόνισε ακόμη πρέπει να υπάρξει και δημοσιονομική παρέμβαση για την ακρίβεια στο ράφι, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι μαζί με τις χώρες του Νότου, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να είναι να συμπεριληφθεί στη ρήτρα διαφυγής και για το 2023.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί